loading

Hét actuele nieuws van de gemeente Horst aan de Maas

ga naar de site

'Lekker wat ouwehoeren met elkaar'

19-1-2017 | door Redactie

Keten worden geregeld afgebeeld als hokken waar tientallen jongeren zich elk weekend klem zuipen, ouders geen toezicht hebben en constant ellende plaatsvindt. Dat het ook anders kan, bewijst de keet NH Boerkes in America. Dit elftal vrienden werd tweede in de verkiezing van De Beste Keet van Nederland 2016.

De website keetkeur.nl reikte voor de zevende keer de prijs voor beste keet uit. Deze ging naar een keet in Drenthe. Tientallen keten door heel Nederland deden mee. Op uitnodiging van de keethouder kwam een keet­adviseur op bezoek om een keuring te doen en tegelijkertijd een workshop te geven. Op thema’s zoals brandveiligheid, alcoholbeleid, EHBO, uitstraling en betrokkenheid van de ouders konden de keten punten verdienen. De tweede beste keet van het land staat in America. Aan de Lorbaan pronkt een donkerblauwe unit. Ontstaan door een vriendschap van elf jongens wonend in Deurne, America, Oostrum, Veulen, Kessel, Beringe en Sevenum. Via het Citaverde College leerden ze elkaar kennen. Vier van hen zijn Roy Smedts (12), Mike Jenneskens (14), Jaap Mertens (14) en Tom Smedts (14). Zittend op hun zwarte, ietwat stoffige en ingezakte bank vertellen ze over de keet. “We zitten hier nu iets meer dan een jaar”, begint Jaap.

Gemiddeld eens per maand komen de jongens bij elkaar om gezellig in hun keet te zitten. “Vaak ouwehoeren we lekker wat met elkaar”, zegt Mike. “We steken af en toe een vuurtje aan en drinken met z’n allen cola. Het is echt gezellig.” De ouders van de elf jongens zitten in een aparte WhatsApp-groep. Volgens moeder Dorien Smedts kunnen de jongens zich niet alles zomaar permitteren. “We hebben wel wat regeltjes aan ze gegeven. Zo willen we geen alcohol of energydrank in de keet en is het niet de bedoeling dat ze over het hele erf gaan rondzwerven.” De jongens geven aan dat er voor hun leeftijdscategorie niet heel veel te doen is in de regio. “Af en toe missen we dat wel”, vindt Mike. “Het is ­jammer dat we er nog net buiten vallen.” Moeder Karin Peeters sluit zich bij hen aan. “De jongens kunnen de kroeg nog niet in. Gelukkig hebben ze de keet.”

Op 4 januari kreeg Tom een telefoontje met de mededeling dat NH Boerkes tweede was geworden tijdens de verkiezing van ‘De Beste Keet van Nederland.’ “Ik stuurde de jongens meteen een appje en ze reageerden allemaal blij.” Dat gold ook voor de ouders. “Volgens mij vonden wij het nog leuker dan onze zonen zelf”, zegt Karin lachend. Ze hebben wel een idee waardoor ze zo hoog geëindigd zijn. Veiligheid vinden ze belangrijk. Jaap: “We hebben bijvoorbeeld een brandblusser en brandalarm. Daar werden we ook op beoordeeld.” De keet won eind december ook de fair-play prijs tijdens het ketenvoetbaltoernooi van Synthese in Horst. Het viertal ziet de vriendengroep en keet de komende jaren zeker blijven. “We zijn handige beunhazen, hoewel sommigen ook echt twee linkerhanden hebben”, zegt Roy. “Dus we kunnen ook nog klussen aan de keet. We hebben bijvoorbeeld een stoep en terras voor de keet aangelegd. Als het kan bouwen we nog een afdak voordat het zomer wordt.”